Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Medúzák

http://farm5.static.flickr.com/4119/4818158563_6494806053_m.jpg

Füles medúza

A világszerte elterjedt fülesmedúza a sekély part menti vizekben él a messzi északtól egészen a legdélibb pontig. Sziklás partokon különösen nagy számban fordul elő. Bár a fülesmedúzák tengeri állatok, a brakkvizekben és a tengerbe torkolló folyók édesvizeiben is előfordulnak. Minél édesebb a víz, annál laposabbá válik az állat.

http://www.metropol.hu/images/2009/06/1246267023_mhfg.jpg

Portugál gálya

A portugál gálya hossza 9-35 centiméter, a fogófonál rendszerint 15 méter, ritka esetben elérheti az 50 métert. A nagy, süvegszerű gázhólyag túlnyomórészt nitrogénnel van tele és vitorlául szolgál. Viharos időben leereszthető, így a medúza a víz alá kerül, ahol biztonságban van a széltől és az időjárástól. A fogófonalak között gyakran található egy a sügéralakúak rendjébe tartozó kis hal (medúzahal), amely immunis a medúza mérgével szemben és csaliként szolgál: a fogófonalak hatótávolságába vonzza a zsákmányhalakat. Ezt követően megeszi az összes maradékot és a fogókarok elhalt végeit. A portugál gályát különböző polipcsoportok alkotják.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Capo_Gallo_Rizosthoma_pulmo.JPG/300px-Capo_Gallo_Rizosthoma_pulmo.JPG

Gyökérszájú medúza

Egy olyan medúza aminek csápjai gyökérzetre hasonlít.Elég gyors és mozgékony.Fehér fejebúbja alat egy vékony lila körkörös csík fut végig ami elválasztja a felső és alsó testet.Vannak külön állók és vannak olyanik amig csoportokban(rajokban) élnek.